понедельник, 19 февраля 2018 г.

Велике свято Стрітення Господнє
Велике православне свято Стрітення Господнє відзначають усі без винятку віруючі. Він вважається особливим днем, в який колись відбулася дивовижна зустріч Старого і Нового Завіту. 
Також це свято знаменує зіткнення холодної зими та теплої весни, а люди протягом століть спістерігають за протистоянням, намагаючись з'ясувати переможця. 
Це свято є не перехідним, адже має суворо фіксовану дату. Тому Стрітення Господнє у 2018 році випадає на той же номер, що і кожен рік. 

Велике свято Стрітення виник в Єрусалимі через менше 50 років з моменту описаних в Біблії подій доленосної зустрічі старця з новонародженим немовлям. А в церковному календарі ще з IV століття н.е. для цієї знаменної події була спеціально виділена особлива дата. 
До наших днів збереглися історичні відомості, що підтверджують церковно – богослужбові вшанування на християнському Сході. Хоча на той момент це особливе свято знаменував лише сороковий день від Богоявлення, процес торжества був досить насиченим і відрізнявся великою емоційністю. 
Стрітення Господнє у 2018 році: якого числа, значення свята

Знаменна подія через деякий час перекочувало і в католицизм, де Стрітення відразу ж відводилася важлива роль. Урочисті процесії також були пишними, як і на християнському Сході, а самі монахи у цей день одягалися в білі одежі. 
Перед месою в обов'язковому порядку проводився обряд благословення свічок, а також процесія з ними. Священик здійснював хресний хід, завершення якого свічки тушкувалися. Потім меса поновлювалася, супроводжуючись літургійними співами. Така традиція збереглася в католицтві і донині. 
Після прийняття християнства на Русі народ слідом за віруючими зі Сходу і Європи дізнався про Стрітення. З тих пір це свято стало одним з найбільш древніх і шанованих урочистостей. В цей день проводиться Божественна Літургія, відбувається освячення свічок, які потім роздаються всім парафіянам. 

Народні прикмети


Стрітення Господнє у 2018 році: якого числа, значення свята

В такий особливий день народ згадує не тільки зустріч старця з новонародженим Спасителем, але ще й символічне протистояння зими і весни. Тому в цей час особливо актуальні народні прикмети, а саме такі як: 
Якщо на Стрітення тепло і сонячно, то весна буде ранньою;
У тому випадку, якщо в ніч перед торжеством небо затягнуте хмарами, то не слід очікувати ранньої весни.
Також люди вірять, що якщо свічка під час свята володіє рівним полум'ям, то весь рік здоров'я буде міцним. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий